czwartek, 24 grudnia 2015

Ciasto marchewkowe



Składniki:
4 starte marchewki
1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki płatków owsianych 
1 szklanka ksylitolu
1 paczka cukru wanilinowego
1 szklanka oleju rzepakowego
4 jajka 
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżeczki cynamonu
szklanka bakalii (dowolne, np.: orzechy, siemię lniane, słonecznik)
paczka migdałów

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Jajka miksujemy razem z ksylitolem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej. Następnie ciągle mieszając stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon, Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Na końcu dodajemy startą marchewkę, płatki owsiane, bakalie i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane płatkami migdałów. 


6 komentarzy:

  1. Bez wątpienia skorzystam z tego jakże rewelacyjnego, wspaniałego, cudownego, pysznego, smakowitego, świetnego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto to już nr 1 w moich przepisach.bez niego nie obejdzie się żadne rodzinne przyjecie.

    OdpowiedzUsuń

Szablon stworzony przez Arianę | Technologia Blogger | X X